God jul & Gott nytt år!

Nu avslutar vi #jagmed i Katrineholm och önskar alla vi samarbetat och samverkat med ett riktigt gott slut på detta år och en fantastisk start på nästa!

Tack till alla ni som följt oss på sociala medier, kommit på våra konferenser och gett oss uppskattning och mod. Mod att göra annorlunda!

Nu lever #jagmed vidare i Resursskolan men också i nya projekt som är på gång – det får vi återkomma till!

Ha det gött – heeej!

På jobbcirkus!

En framgångsfaktor i vårt projekt är att göra något annorlunda, att ge elever bilder. Studiebesök är en utmärkt grej att göra då! Tänk sedan om man hittar ett så bra ställe som Jobbcirkus i Eskilstuna där ungdomar får fundera på gymnasievalet från ett lite annat håll!

#jagmed tog på självaste luciadagen med några tjejer som står i begrepp att söka till gymnasiet för att ge dem nya bilder och nya intryck och nya tankar om vilket val de ska göra.

Vilken väg väljer du? Den enkla, den lite krångligare eller den roliga? Redan i starten av utställningen får eleverna ta ställning.

 

Att veta skillnaden på yrkesförberedande och högskoleförberedande gymnasieprogram kan vara viktigt i valprocessen. Det finns många vägar att gå!
Att gå i skolan är många gånger en balansgång och det är lite lättare om man gjort sitt val för sig själv och inte låtit sig påverkas av kompisar eller föräldrar.
Har du hört att du har svårt att vara tyst och sett det som en dålig sak? Men en arbetsgivare kanske ser dig som en idéspruta och väldigt värdefull för företaget! En långsam person kanske är väldigt noggrann. Se fördelarna med alla egenskaper!
Vår lärare Sussie kanske också skulle passa som skogsarbetare? Eleverna får prova att sätta sig in i olika roller för att öppna nya vägar!

Dagen avslutades med luciafika och trötta men nöjda åkte vi hem i mörkret!

Läs mer om Jobbcirkus här!

Titta vad vi hann med!

Inom ramen för projektet hann vi bjuda in till ytterligare en lärkonferens i Katrineholm – jippie!!

Dagens huvudtema stod Jan-Olov Karlsson och Anders Schiöler från Ericastiftelsen för. De föreläste på temat ”Mentalisering – ett tillskott i pedagogiska verksamheter”. Ericastiftelsen har funnits sedan 1934 och arbetar utifrån tre grenar; klinisk psykoterapi, högskoleutbildning inom psykosterapi samt forskning/metodutveckling.

Vi fick en snabb genomgång av begreppet mentalisering, vad det är, vilka effekter som kan komma ur mentalisering, vad som påverkar om mentaliseringen blir bra eller mindre bra och lite konkreta tips hur man i vardagen kan använda sig av mentalisering. Grunden är i alla lägen att skapa bra relationer för att tillsammans kunna skapa en mer framgångsrik framtid för ungdomen/eleven.

Dagen avslutades med gruppdiskussioner kring frågorna ”Hur kan vi skapa bättre relationer på vår arbetsplats” och ”Hur bemöter vi våra elever på bästa sätt”. Några stickprov ur dessa mycket kreativa samtal:

– Ge det tid, fem minuter finns alltid!

– Var nyfiken på den du har framför dig, vi har alla något att lära av varandra.

– Att lära känna varandra som kollegor skapar mer gemenskap och förståelse som sedan smittar av sig på våra ungdomar.

– Att orka ge cred till varandra för bra saker.

– Ledorden för #jagmed – Sedd, Hörd, Bekräftad – gäller även för personalgrupper.

– Att göra andra saker än att endast jobba med ämnesstudier i skolan kan vara framgång för skapandet av goda relationer.

– Att i arbetsgruppen vara prestigelös i fråga om öppenhet och delaktighet men känna prestige för det goda arbete vi gör.

Återigen – en lyckad och inspirerande dag!