Titta vad vi hann med!

Inom ramen för projektet hann vi bjuda in till ytterligare en lärkonferens i Katrineholm – jippie!!

Dagens huvudtema stod Jan-Olov Karlsson och Anders Schiöler från Ericastiftelsen för. De föreläste på temat ”Mentalisering – ett tillskott i pedagogiska verksamheter”. Ericastiftelsen har funnits sedan 1934 och arbetar utifrån tre grenar; klinisk psykoterapi, högskoleutbildning inom psykosterapi samt forskning/metodutveckling.

Vi fick en snabb genomgång av begreppet mentalisering, vad det är, vilka effekter som kan komma ur mentalisering, vad som påverkar om mentaliseringen blir bra eller mindre bra och lite konkreta tips hur man i vardagen kan använda sig av mentalisering. Grunden är i alla lägen att skapa bra relationer för att tillsammans kunna skapa en mer framgångsrik framtid för ungdomen/eleven.

Dagen avslutades med gruppdiskussioner kring frågorna ”Hur kan vi skapa bättre relationer på vår arbetsplats” och ”Hur bemöter vi våra elever på bästa sätt”. Några stickprov ur dessa mycket kreativa samtal:

– Ge det tid, fem minuter finns alltid!

– Var nyfiken på den du har framför dig, vi har alla något att lära av varandra.

– Att lära känna varandra som kollegor skapar mer gemenskap och förståelse som sedan smittar av sig på våra ungdomar.

– Att orka ge cred till varandra för bra saker.

– Ledorden för #jagmed – Sedd, Hörd, Bekräftad – gäller även för personalgrupper.

– Att göra andra saker än att endast jobba med ämnesstudier i skolan kan vara framgång för skapandet av goda relationer.

– Att i arbetsgruppen vara prestigelös i fråga om öppenhet och delaktighet men känna prestige för det goda arbete vi gör.

Återigen – en lyckad och inspirerande dag!

One thought on “Titta vad vi hann med!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *