Senaste föreläsningen för yrkesintroduktionsgruppen handlade om sömn. Varför sover vi egentligen? Vad händer om vi är uppe dygnet runt – är det verkligen så farligt?
När vi sover repareras vi, kan man förenklat säga. Hjärnan vilar, vi spar energi och viktiga hormoner och protein bildas. Sover vi INTE kan det orsaka trötthet, värk, koncentrationssvårigheter, irritation, infektionskänslighet och dysterhet.
Varje natt sover vi i olika faser som alla har sin viktiga funktion. Därför kan man inte ”sova ikapp” förlorad sömn, inte heller funkar det att bara sova mellan tre på natten och sju på morgonen, då har man missat det viktiga som skulle ha hänt i hjärnan innan tre, till exempel. Människan behöver mellan 7 och 9 timmar sömn per natt.
När är det natt då? Människan går ju efter den biologiska klockan så när det är mörkt är det ”natt” och när det är ljust är det ”dag”. Vi kan säga att vår natt infaller någonstans mellan 22 och 07.
Se till att ha bra ”sömn-hygien”!
- Ha regelbundna sovtider
- Sov i ett mörkt rum
- Vädra gärna innan du lägger dig
- Undvik skärmtid strax innan du ska somna – skärmljuset skapar ”nu är det dag”-vibbar i hjärnan och du blir pigg!
- Utöva gärna fysisk aktivitet flera gånger i veckan
- Undvik att sova mitt på dagen – gör något fysiskt då i stället!
- Kan du inte sova – gå upp och gör något annat en liten stund.
Saker som påverkar hur du sover kan vara stress, oro, kriser, mediciner och omgivning (ex buller). En dålig natts sömn är ingen katastrof men om du känner att du har svårt att sova varje natt så behöver du ta reda på varför det är så. Gå igenom listan ovan och se om du märker någon skillnad!