”Ta dem på bar gärning när de gör nåt bra!”

(citatet är från en lärare på Orsaskolan)

Varför göra mer av det som inte fungerar? Fungerar det – gör mer av det!

Detta är Swedish Empowerment Centers ”mantra”. SEC (tidigare Klippan) finns i Borlänge och har utarbetat ett metodmaterial som heter 7tjugo. Materialet är ett stöd för den som vill arbeta med empowerment på ett lösningsfokuserat sätt. 7tjugo, eller 720 grader om man så vill, handlar om bemötande, förhållningssätt och vilka val vi gör.

I två dagar har jag varit i Borlänge för att uppgradera min handledarutbildning i 7tjugo.  En helt ny pärm med massor av nya övningar fick jag med mig hem och en otrolig lust att sätta igång arbetet med ungdomarna! Jag tror att detta material kan vara ett gott stöd och en bra bas att utgå ifrån i #jagmed.

/Cecilia

En sån här snygg väska får man också som certifierad handledare i 7tjugo :)
En sån här snygg väska får man också som certifierad handledare i 7tjugo 🙂

Veckans yrke

Varje vecka skickas en ny kort film ut till alla mentorer för åk 7 – 9. Mentorerna visar filmen om vad yrket innebär för eleverna. Samtidigt sätts information om veckans yrke upp i korridoren. Allt från brandman och florist till spelutvecklare och barista har presenterats. 20 yrken per termin och på ett läsår har eleverna lärt sig mer om 40 olika yrken. Det underlättar när det är dags för gymnasieval. Den som tar fram all information om veckans yrke är Sara som är studie- och yrkesvägledare på Nyhemsskolan. För att lära eleverna så mycket som möjligt ordnar Sara branschföreläsningar också. Den här terminen har temat på föreläsningarna varit bl a Gröna yrken, Vård- och omsorg  och Energi och teknik. Bra sätt för våra ungdomar att få veta så mycket som möjligt om vilka jobb som finns.

Sara är studie- och yrkesvägledare på Nyhem och mamma till Veckans yrke.
Sara är studie- och yrkesvägledare på Nyhem och mamma till Veckans yrke.

Första elevträffarna på gång!

Nu börjar arbetet med eleverna så sakta att komma igång. Den här veckan har vi fått klart med fyra elever som vill ingå i projektet. Jag kommer att träffa dem alla individuellt för att ta reda på vilka deras behov är. Vad behöver de stöttning med? Vad är de mest oroliga för inför hösten? På vilket/vilka sätt kan #jagmed hjälp till?

Vi ska sätta upp mål, prata självbild och göra en första enkät om dagsformen – en enkät som vi fyller i igen när eleven slutar i projektet. Förhoppningsvis känner eleven då att de är mer säkra på sig själva och har fått mer motivation till studier.

På tal om motivation: på Duveholmsgymnasiet i Katrineholm går Matilda Björklund. Hon har som gymnasiearbete innan examen skrivit och undersökt detta med motivation. ”Det övergripande syftet med gymnasiearbetet är att undersöka de system av faktorer som påverkar människans motivation”. Spännande! Och verkligen något för projektet att ta del av. Läs mer om Matildas arbete här!

Förutom att ”tjuvstarta” några elever syns vi varje onsdag fram till terminsslut på just Duveholmsgymnasiet/KTC för att berätta om #jagmed och skaffa ungdomsexperter. Tanken med experterna är att de ska ta del av vårt samverkansteams idéer och via sms/mejl lämna synpunkter ur ett ungdomsperspektiv – viktigt!

Mer på agendan framöver är besök på Åsa Folkhögskola där vi ska prata med elever om studier och motivation. Vi ser även fram emot ytterligare en träff med samverkansteamet nu på fredag!

Tjing så länge!

/Cecilia

 

 

 

 

Internationell dag

Genom Erasmus+ finns det möjlighet att söka pengar för internationellt samarbete. Det gäller för alla skolor från förskolan och uppåt. Genom samarbete får man förståelse för andra länder och kulturer. Det är något både elever och lärare lär sig mycket av. Framför allt växer eleverna självförtroende massor vid en utlandsresa. Om det och mycket mer fick vi information om när region Östergötland bjöd in till en Internationell dag i Linköping. Även #jagmed presenterades av projektets överhuvud Lasse Jonsson. De som höll i dagen var Linköpings ungdomsombud som också berättade om sitt arbete.

Läs mer om Erasmus+ på: www.mucf.se
Läs mer om Linköpings ungdomsombud på: www.linkoping.se

Är du vår Expert?

Vill du vara vår Expert?
Vill du vara vår Expert?

Är du mellan 15 – 24 år kan du bli vår Expert!
I uppdraget som expert får du med jämna och ojämna mellanrum ett sms eller ett mejl från vår elevcoach. Din uppgift är att svara på en fråga: Är den här aktiviteten bra? Tycker du vi arbetar på rätt sätt? Du behöver inte gå på några möten utan bara svara på ett sms eller mejl. Det viktigaste är att vi får veta vad du som är ung idag tycker om det vi gör i #jagmed. Idag och tre onsdagar framåt finns vi på KTC/Duveholm och värvar experter. Tveka inte – bli en Expert!

Friggagatan 5

På Friggagatan 5 i Katrineholm finns många verksamheter samlade för unga som varken arbetar eller studerar. Ungdomstorget, Vinka In och Studie- och yrkesvägledare är några exempel. Men det finns också verksamheter för de som fortfarande går på gymnasiet. En gymnasieklass och #jagmed finns också här i huset. Våra verksamheter och hur vi samverkar fick vi förmånen att berätta om för Flen och Eskilstuna när de gjorde studiebesök hos oss.

Lars, Nina och Ida från Flen. Mart, Halina, Seppo och Magnus från Eskilstuna.
Lars, Nina och Ida från Flen. Mart, Halina, Seppo och Magnus från Eskilstuna.

Mer om våra verksamheter på Friggagatan 5 och hur vi samverkar kan du läsa på www.dua.se

 

Drömmar

Lever du din dröm eller drömmer du om ett annat liv?
På temat Drömmen om ett annat liv har elever i årskurs 3 på Estetiska programmet nu utställning. Vackra och tänkvärda fotografier och målningar kan du se på Kulturhuset Ängeln fram till 22 maj.
Årstider, Lantliv och Från någon annans perspektiv är några av alla fina alster som visas. Missa den inte!

#jagmed på konstutställning
Victoria Forsell med sina konstverk Dream about the future

Föreläsning på gång

Förebyggande arbete mot mobbning och andra kränkningar är viktigt på alla arbetsplatser och inte minst i våra skolor. Därför erbjuder Sörmlands sparbank tillsammans med Friends en gratis föreläsning i slutet av augusti till samtliga högstadieskolor i Katrineholm, Flen och Vingåker. Föreläsare är Tobias Karlsson från Let’s Dance som berättar om sin uppväxt för alla elever.

Om föreläsningen och ekonomiprat med gymnasieungdomar kommer Alexander Flygare att berätta mer om på nästa möte med vårt Samverkansteam.

Alexander Flygare

Alexander Flygare, Ungdomsansvarig, Sörmlands Sparbank

Projektledare

Elisabeth Ask besöker #jagmed

Hur är det att jobba som projektledare? Vad finns det för utmaningar när man leder projekt? Det var några av frågorna Elisabeth Ask ställde till mig i sin intervju. Elisabeth läser Projektledning på högskolan och ville veta mer om vad innebär på riktigt. Intressant för mig att få reflektera över mitt kreativa och roliga jobb som projektledare. Roligt att också få hjälpa en student vidare med sina studier.