Sommarjobb

Nu är kommunens sommarjobbare i full gång. ”Ni kommer att välta” sa handledaren. Fem sekunder senare låg den första på rygg med benen i luften. Man kan undra vad det är för tufft sommarjobb där man faller som käglor.

Louise Hallgren och Alice Bössa provar den farliga sporten rullstolsbasket.
Louise Hallgren och Alice Bössa provar den farliga sporten rullstolsbasket.

Det visar sig att det är rullstolsbasket som sommarjobbarna får prova på. 50 ungdomar i Katrineholm får under två veckor utbilda sig till idrottsledare och också prova på olika sporter. Den tredje veckan på sommarjobbet är de ledare på Summer Camp för barn i åldern 8 – 12 år. I år är det 250 barn som får prova på olika sporter i samarbete med lokala idrottsföreningar.

Louise och Alice är själva aktiva idrottare och tycker sport är kul. De tycker att det är bra och lärorikt att få utbilda sig till ledare men det är mycket att ta in och lära sig. Mycket som man inte tänker på i vanliga fall. Kroppsspråket, vad man säger och hur man lär ut är bara några saker att tänka på. Att få vara idrottsledare ska bli kul tycker både Louise och Alice.

Förutom att utbilda sig till idrottsledare kan man ha sommarjobb inom äldrevård och barnomsorg. Utomhusarbete är också ett vanligt sommarjobb. Att vara ledare på Lajv-läger är ett nytt sommarjobb för i år och inte lika vanligt.

Den som har koll på vad alla sommarjobbare gör är Mathias som jobbar på Viadidakt och sitter hos oss på Friggagatan 5.

Mathias Andersson är ansvarig för kommunens alla sommarjobbare.
Mathias Andersson är ansvarig för kommunens alla sommarjobbare.

I år är det 300 ungdomar i Katrineholm och 80 ungdomar i Vingåker som Mathias har koll på. Alla födda 1999 som sökte jobb fick en plats. Tre veckor i tre perioder under sommarlovet är alla ungdomar ute. 67 kronor i timmen + semesterersättning tjänar man. Totalt jobbar man 90 timmar under perioden. Det blir några anställningsavtal och tidrapporter att hålla reda på…

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *