Är du riktigt normal?

Det är frågan som föreläsare Torbjörn Messing ställer under Jämställdhetskonferensen i Flen. Ja, VEM är normal? VAD är normalt? Och VEM bestämmer det? Fördelar vi samhällets resurser rättvist? Om alla ska ha lika blir det faktiskt väldigt orättvist! En del behöver mer stöd än andra, till exempel. En tankeväckande föreläsning om att bli medveten om dessa frågor. Läs mer här!

torbjörn messing
Torbjörn Messing är certifierad jämställdhetskonsult och brinner för att bekämpa sociala orättvisor. ”Jämställdhetsglasögonen” har varit på sedan 1995 och ser inte bara orättvisor i Sverige utan även utomlands, bland annat i Sydostasien och Östeuropa där Torbjörn handleder chefer och projektledare i jämställdhetsintegrering.

 

En tanke som vi fick med oss var att vi alla faktiskt kan börja NU! Vi kan börja se orättvisor mellan exempelvis kön och etnicitet redan nu och göra något åt det. Vi behöver inte vänta på att jämställdheten ”bara ska komma”. Torbjörn delade med sig av en mycket talande bild:

”Gymnasieläraren säger:

– Det måste börja tidigare, redan i grundskolan.

Grundskolläraren säger:

– Det måste börja tidigare, redan i förskolan.

Förskolläraren säger:

– Vi försöker så gott vi kan men de har redan tagit så mycket intryck av föräldrarna.

Föräldrarna säger:

– Vi försöker kämpa emot men de tar så mycket intryck av media.

Media säger:

– Vår uppgift är bara att spegla samhäller som det ser ut.”

Känner ni igen bilden? Så… vem ska börja?

Katrineholms kommun har en egen processledare i jämställdhet, Maria Evald, och det är vi väldigt stolta över! Arbetet med att skapa en mer jämställd kommun, både i skolan och i samhället i övrigt, är i gång. #jagmed i Katrineholm gillar skarpt att Maria är en del av vårt projekt, hon sitter med i den lokala ledningsgruppen.

Maria Evald kommer senare att  utbilda oss i Trappan... vad nu det är för något. Återkommer om detta!
Maria poserar i lila trappa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *