Nyckeln till en frisk generation

Sverige är ett av världens mest stillasittande länder, samtidigt som vi är de som motionerar mest. Klyftorna mellan fysiskt aktiva och inaktiva blir allt större och i forskning har man sett att barns fysiska aktivitet sjunker. 75-80% av våra ungdomar kommer inte upp till rekommendationen att röra på sig 60 minuter per dag.

Det har En frisk generation som målsättning att ändra på. Man har som vision att Sverige ska ha världens friskaste barn. Därför bjöd de in till en föreläsningsdag i Stockholm och vi var flera från Katrineholm som åkte dit tillsammans.

Prins Daniel var på plats och han tycker att vi ska gå ut och röra på oss tillsammans med barnen. Det fungerar bättre än att vi själva sitter hemma vid datorn och tala om för våra barn att de ska gå ut och röra sig.

Prins Daniel är beskyddare för En frisk generation
Prins Daniel är beskyddare för En frisk generation

Det är viktigt att fokusera på det friska och inte laga det som redan är trasigt! Lägg till bra vanor och fokusera på det istället för att fokusera på negativa vanor.

Gabriel Wikström är Sveriges Folkhälso- Sjukvårds och Idrottsminister. Han påpekade att det viktigaste de närmaste åren är att satsa på skolan. Förutsättningen för ett långt och friskt liv startar i skolan!

Mycket bra saker sker i olika kommuner men vi måste samla upp information och lära av varandra. Samverkan mellan olika aktörer är en förutsättning för att lyckas. Flera aktörer krävs för att lösa utmaningen att förutse och förebygga ohälsa i samhället.

Gen-Pep är en organisation som arbetar med att sprida kunskap och skapa engage­mang kring barn och ungdomars hälsa. Carolina Klüft pratade för dem om rörelseglädje och hur viktigt det är att ha roligt när man idrottar.

Carolina Klüfts budskap är att alla ska ha roligt!
Carolina Klüfts budskap är att alla ska ha roligt!

Sammanfattning av dagen är följande:
– Satsa på skolan!
– Rör på dig!
– Samverka!
– Ha roligt!

Tillsammans med Sörmlandsidrotten och #jagmed var det vi som åkte till Stockholm:

Annelie Hedberg, Folkhälsoutskottet, Anna Johansson Milovanovic, Kommunstrateg, Karin Engberg, Avdelningschef Sportcentrum och Johanna Bergström, Ungdomstorget.
Annelie Hedberg, Anna Johansson Milovanovic, Karin Engberg och Johanna Bergström

Tur att vi är så bra på att samverka i Katrineholm när man under dagen lyfte upp det som en framgångsfaktor!

Vill du se alla föreläsningar och läsa mer om En frisk generation klicka då här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *