Människans bästa vän

Tänk om du varje dag hade någon som välkomnade dig till skolan. En som med glädje tog emot dig i dörren och var så där otroligt glad för att just du kom till skolan. Visst skulle det kännas härligt!

I en klass på Introduktionsprogrammet vid Duveholmsgymnasiet får alla elever ett varmt välkomnade varje dag. Det är Viggo och Tiger som står för det. Två lurviga, härliga hundar av rasen spansk vattenhund.

På dörren kan man se att det finns hundar i klassrummet.

Här arbetar Tiger och Viggo

Hundarna är med varje dag i klassrummet och de skapar en lugn och skön stämning. Alla elever tar stor hänsyn till hundarna och de hjälper till att bygga broar mellan eleverna. Det är lätt att prata med varandra om hundarna även om man inte har något annat gemensamt.

Eva och Tiger

Eva Jansson är lärare och ansvarig hundpedagog. Hon är själv pälsdjurs allergiker med den här rasen fungerar det ändå. Hundarna har testats av hundpsykolog och skolan har gått allergirond.

När de är ute och går vill hundarna alltid att alla ska vara med. Om någon elev inte hänger med ordentligt kommer hundarna med en boll. Det är en uppmaning till eleven att hänga med på det roligaste som finns – bollkastning.

Vill du leka med mej?

Eva är medförfattare till boken Hållbart lärande med pedagogisk tjänstehund. I den kan man läsa om hur det går till när hundarna är med på lektioner i klassrummet. Boken kan beställas från Hundsam.

På Facebook skriver Eva under namnet Kryddhyllan. Där ger Eva tips om hundar, diagnoser, delaktighet och mycket mer.

Efter att ha träffat Viggo och Tiger och känt lugnet i klassrummet kan vi verkligen hålla med om att hunden är människans bästa vän!

 

One thought on “Människans bästa vän”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *