Relationskompetent nyckelperson

På varje skola bör det finnas minst en relationskompetent nyckelperson. Men vem är det och vad gör en sådan person? Det kan vara väldigt olika vem det är. En skolvärd, en rastvakt, en programmentor eller någon annan. Huvudsaken är att det finns en eller flera person på skolan som är bra på att möte eleverna – och som inte är betygssättande lärare. Någon som ser varje individ, hälsar och är mån om att alla ska må bra och inte känna sig utanför.

I filmen om projekt #jagmed berättar flera elever om hur tufft de hade det i skolan. Vändningen för alla elever i filmen är densamma: Det var en person som såg mig, som jag kunde prata med och som lyssnade på mig.

 Vid idrottshallen mellan högstadieskolorna i Katrineholm sitter en nyckelperson. Det är Fredrik Sundqvist som är entrévärd. Han håller koll på både elever och borttappade saker. När någon elev har behov av att prata slår de sig bara ner i fåtöljen bredvid Fredrik och berättar om vad de har på hjärtat just då. Det har blivit lugnare i Järvenhallen och framför allt mycket trevligare sedan Fredrik började där.

Entrévärd Fredrik Sundqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *