Nu sjösätter vi nya Resursskolan!

Hela härliga ”Resursskolegänget” som under två dagar samlades på Katrinelunds gästgiveri.

Tjoho!!

Äntligen är det dags! Från och med 1 juli 2018 kommer det att finnas en helt ny skolenhet i Katrineholm – Resursskolan. Om den kommer att heta just så återstår att se men det kommer att handla om resurser det är vi säkra på!

Utdrag ur Bildningsnämndens plan för 2018:

”Från hösten 2018 planerar bildningsförvaltningen att samla alla verksamheter som rör elever som av olika skäl behöver ha sin skolgång placerad i särskild undervisningsgrupp eller elever som befinner sig i hemmet istället för i skolan under en och samma rektor och en enhet, en så kallad resursskola.

Resursskolan kommer att ansvara för elever från grundskola och gymnasieskola dvs så länge eleverna finns inom det kommunala aktivitetsansvaret. Arbetet i resursskolan kommer att kännetecknas av stor flexibilitet där skolan möter varje individ utifrån hens förutsättningar. Resursskolan kommer till sitt förfogande ha elevcoacher, lärare, fritidsledare, SYV och elevhälsans olika specialfunktioner”.

I två dagar har nu (nästan) all berörd personal träffats för att lära känna varandra, våra verksamheter och också spåna framåt på exakt hur den här ”flexibiliteten” kan ta sig uttryck. Resultat framtagna i #jagmed delprojekt Katrineholm kommer att väga tungt, något vi är oerhört glada och stolta över! Vi har under vår tvåårsperiod i projektet samlat på oss massor av goda arbetsmetoder och flexibla arbetssätt som vi verkligen tror kommer nya Resursskolan till gagn. Detta ska bli så spännande!

 

Ibland behöver man bara dansa!

Här kommer ett tips på ett nytt projekt i Katrineholm i regi av Kulturskolan – Bara dansa!

Projektet riktar sig till dig som är mellan 13 och 19 år och som känner dig stressad, ofta trött, har ont i magen, värk i huvudet/nacken/ryggen, känner oro, har sömnbesvär och/eller har höga krav på dig själv.

Träffarna, två stycken i veckan, består av uppvärmning, lekfulla moment, dansa tillsammans och avslappning.

Kom som du är!

Du behöver inte vara på topp!

Det är helt kravlöst!

Verkar det som en grej för dig? Ta kontakt med din kurator eller skolsköterska på skolan så hjälper de dig med anmälan.

Ljuvligt projekt tycker vi på #jagmed!

Zzzzz… Varför sover vi egentligen?

Senaste föreläsningen för yrkesintroduktionsgruppen handlade om sömn. Varför sover vi egentligen? Vad händer om vi är uppe dygnet runt – är det verkligen så farligt?

När vi sover repareras vi, kan man förenklat säga. Hjärnan vilar, vi spar energi och viktiga hormoner och protein bildas. Sover vi INTE kan det orsaka trötthet, värk, koncentrationssvårigheter, irritation, infektionskänslighet och dysterhet.

Varje natt sover vi i olika faser som alla har sin viktiga funktion. Därför kan man inte ”sova ikapp” förlorad sömn, inte heller funkar det att bara sova mellan tre på natten och sju på morgonen, då har man missat det viktiga som skulle ha hänt i hjärnan innan tre, till exempel. Människan behöver mellan 7 och 9 timmar sömn per natt.

När är det natt då? Människan går ju efter den biologiska klockan så när det är mörkt är det ”natt” och när det är ljust är det ”dag”.  Vi kan säga att vår natt infaller någonstans mellan 22 och 07.

Se till att ha bra ”sömn-hygien”!

  • Ha regelbundna sovtider
  • Sov i ett mörkt rum
  • Vädra gärna innan du lägger dig
  • Undvik skärmtid strax innan du ska somna – skärmljuset skapar ”nu är det dag”-vibbar i hjärnan och du blir pigg!
  • Utöva gärna fysisk aktivitet flera gånger i veckan
  • Undvik att sova mitt på dagen – gör något fysiskt då i stället!
  • Kan du inte sova – gå upp och gör något annat en liten stund.

Saker som påverkar hur du sover kan vara stress, oro, kriser, mediciner och omgivning (ex buller). En dålig natts sömn är ingen katastrof men om du känner att du har svårt att sova varje natt så behöver du ta reda på varför det är så. Gå igenom listan ovan och se om du märker någon skillnad!

Sov gott!