MBT-utbildning

I september var vi med om någonting spännande och väldigt utmanande! Tillsammans med fyra pedagoger från Resursskolan gick vi en utbildning i MBT – Mentaliseringsbaserad terapi- i Heidelberg, Tyskland.

MBT är en form av psykoterapi som syftar till att öka människors mentaliseringsförmåga: att vara uppmärksam på och kunna reflektera över egna känslor, reaktioner, motiv och tankar.

Denna vetenskapligt grundade metod, framtagen av Peter Fonagy och Anthony Bateman, är från början utvecklad att passa ungdomar med boarderlineproblematik. I stora drag handlar det om att ”terapeuten” och ”klienten” får en relation och skapar en allians. Tack vare denna relation kan de sedan utforska varandras sätt att uppfatta sig själva och den andre. Man hjälper till att medvetandegöra ungdomens sätt att tänka  så hen kan få mer kontroll över sina känslor och beteenden. I Heidelberg var det självaste Bateman som var kursledare!

Hela gruppen tillsammans med Anthony Bateman, en av grundarna till MBT.

Läs mer om utbildningen här!

Tanken är att all personal inom Resursskolan ska ha vetskap om den här metoden och kunna bemöta våra ungdomar på ett öppet och nyfiket sätt. Och det är ganska svårt!  Utbildningen innehöll en hel del rollspel och vi övar även mycket här på hemmaplan.

Djupt försjunkna i kurslitteraturen som dessutom var på engelska!

I övrigt kan vi meddela att staden Heidelberg lämpar sig ypperligt för en semesterresa, en mycket vacker stad! Och dessutom väldigt varm, i alla fall när vi var där.

Många vackra vyer finns att se i Heidelberg.
Mitten av september och 29 grader varmt – fantastiskt!

Lärkonferens 28 september – ett värdigt avslut!

 

Se Katrineholms kommuns film från avslutningen!

Slutrapporten är färdigformulerad, sparad och utskriven. Lärkonferensen på Åsa folkhögskola avslutad och vi ler när vi tänker tillbaka på fredagen!

Stort TACK till alla som deltog! Men kanske ett EXTRA stort tack och en bamsekram till våra deltagare som var med och inför hela församlingen berättade sin resa och hur #jagmed har hjälpt dem. En MAGISK stund!

Självklart delades det ut medaljer till våra deltagare – så modiga!

Under dagen fick vi lyssna till fantastisk musik från Åsas musikelever, elever som fick symbolisera att man kan hitta glädjen i studier även när man passerat gymnasieålder! Sedan fick vi en nästintill svindlande redogörelse från Slottsskolan i Vingåker och Sara och Susanne som driver skolrestaurangen där. Vad har INTE hänt där det senaste året? Över 90 % av skolans elever äter med glädje skolmaten nu och ingen struntar i att gå dit för då kanske man missar nåt roligt. Det senaste är att testa karaoke-lunch! Följ gärna deras upptåg på Facebook!

Här ser ni Sara och Susanne tillsammans med Caroline Helmersson Olsson (s), riksdagsledamot i Utbildningsutskottet, som invigningstalade.

Givetvis presenterades en del resultat och andra fynd från vårt delprojekt- dessa finns att upptäcka i vår slutrapport som ni inom kort hittar på katrineholm.se. Vi berättade om vårt individuella stöd till våra ungdomar, styrkan i samlokalisering, om arbetet med 7tjugo men kanske främst att det som en effekt av projektet startats upp en helt ny Resursskola i Katrineholm för att på riktigt möta elever i behov av extra stöd. Känns gött!

Dagen avslutades med riktig fredagsfeeling när Åsas dansare bjöd in oss på party!

Här följer lite bilder från dagen. Tack till fotograferna Håkan Brunosson och Anders Bjurström!

Våra ledord!
Åsas rektor Jan Jonsson hälsar välkomna.
Caroline Helmersson Olsson invigningstalar

Att ha konferens i denna vackra lokal…
Musikunderhållning av Åsa folkhögskola.
Vi samtalar om vikten av att ha någon som lyssnar.
Far behind food – mycket mer än bara skolmat!
När man liksom bara är bäst!
Karin delar ut utvärderingslappar till alla.
Anders Bjurström, Swedish Empowerment Center, informerar kort (!) om 7tjugo.
Riktigt fredagsmys blev det på slutet!
Dansparty!