Sommarjobb

Vill du jobba i sommar? Då är det hög tid att söka sommarjobb nu!

Kommunalt feriejobb
I år kan du som är född år 2000 och bor i Vingåker eller Katrineholm söka kommunalt feriejobb. Ansökningsperioden är fram till den 17 mars och du söker på Viadidakts webb.

Du har då chansen att få tre veckors sommarjobb i kommunal verksamhet eller i någon förening. Det kan t ex vara inom barnomsorg, äldreomsorg eller utomhusarbete. Men det kan också vara som idrottsledare på Summer Camp. I din ansökan väljer du vad du är intresserad av och skriver lite om dig själv.

Mathias Andersson är ansvarig för de kommunala feriejobben. Här informerar han Simon på Lindengymnasiet hur man söker.
Mathias åker runt till alla gymnasieskolor och informerar om vilka jobb som finns att söka. Här är det Berfin och Agnes som vill veta mer.

Ung entreprenör
Är du mellan 18 – 25 år kan du genom Sörmlands sparbank söka Ung entreprenör.  Du får då prova på att driva ett eget företag under sommaren, antingen själv eller tillsammans med andra. Bankens företagsavdelning och Nyföretagarcentrum finns tillgängliga med råd och tips under tiden. När sommaren går mot sitt slut har du samlat på dig en hel del erfarenheter och förhoppningsvis tjänat en summa pengar på din affärside.

Mer om Ung entreprenör kan du läsa om på Sörmlands sparbanks webb.

Arbetsförmedlingen
I Arbetsförmedlingens platsbank finns också en hel del sommarjobba att söka. Gå till Arbetsförmedlingens webb och fyll i vilken ort du vill jobba i. När du sedan klickar på sök får du fram alla lediga jobb i vald kommun.

Ett annat mycket bra sätt att söka sommarjobb på är att fråga släkt och vänner om de vet någon som vill anställa dig över sommaren.

Lycka till!

Media på besök!

SVT Sörmland besökte vår lovskola på Friggagatan idag. De var nyfikna på vad alla de 23 deltagande gymnasieeleverna hade för sig. Varför sportade de inte? Ville de inte vara lediga?

Nej, det finns faktiskt en del elever som tar tillfället i akt att ta igen skoluppgifter de inte förstått eller hunnit med. Flera var också här för att lära sig mer svenska. På plats fanns två lärare som coachade eleverna på ett strålande sätt i allt från fysik och matte till svenska och samhällskunskap. #jagmed bjöd på fika och samtal och stämningen var god och det skrattades mycket!

Om eleverna vill plugga på fler lov? Jo, det kan ni tro! Om de fick bestämma själva skulle de komma hit även på helgerna…

”Lugnt och trevligt” var ord som återkom i utvärderingarna efter tre heldagar med sportlovsplugg.
Tänk att få sitta i en skön soffa och få personlig hjälp av en lärare att förstå kemiläxan!

Nu ska vi i projektet se hur vi kan hjälpa skolan att utveckla detta – för behov finns det!

Ungdomsenheten har öppnat!

I fredags hade nya Ungdomsenheten i Katrineholm öppet hus. All verksamhet som rör ungdomar inom Socialförvaltningens öppenvård har flyttat in under samma tak. Här arbetar man förebyggande för ungdomar i riskzonen för  droganvändning och kriminalitet, men man tar även emot oroliga föräldrar för rådgivning. Ungdomsenheten har även ett tätt samarbete med Ungdomsmottagningen som finns i samma hus.

Det var fullt av folk under invigningen. Många ville smaka på det dignande fikabordet och samtidigt lyckönska den nya verksamheten.
Jocke, Jessica, Mange och Linda är det härliga dreamteam som kommer att bemanna Ungdomsenheten. Med mycket erfarenhet och massor av kompetens blir det kanon!
Givetvis stannade vi till i ”kondom-rummet” också…

Läs mer!

Om ungdomsenheten i Katrineholmskuriren

Ungdomsenheten på Facebook

Om Ungdomsenheten på Katrineholms kommuns hemsida

 

Sportlovsplugg!

Sportlovsplugg!

Bjuder in gymnasieelever i Katrineholm till tre härliga dagar på

Friggagatan 5 under sportlovet.

Tisdag, Onsdag, Torsdag kl. 9.00-15.00

Kom när du vill, stanna så länge du vill!

Du får möjlighet att:

  • jobba ikapp skoluppgifter som du ligger efter med
  • läsa/jobba med skolarbete i lugn och ro
  • möjlighet till samtal om stress och skolan

På Friggagatan 5 finns:

  • pedagogisk handledare
  • behöriga lärare
  • fika
  • lugn miljö att arbeta i

Anmäl dig till din mentor senast fredag 17/2

Övergångar

När ett barn eller en elev byter skola eller skolform finns det risk att viktig information går förlorad. Det kan påverka alla barn och elever, men i synnerhet de som är i behov av extra anpassningar eller särskilt stöd. Att bytet – övergången – fungerar är en förutsättning för att skolgången ska bli så bra som möjligt. Det är därför viktigt att det finns rutiner och arbetssätt som underlättar en övergång.

Vilka övergångar är vanliga idag?
I förskolan är den första övergången ofta när man byter från den lilla gruppen till den stora gruppen. Nästa övergång är från förskolan till förskoleklass (nollan). Nästa steg är från förskoleklass till årskurs ett. Nästa övergång är från årskurs tre till årskurs fyra. Från sexan till sjuan är också ett stort steg. Men det största steget är från årskurs nio upp till gymnasiet. Det är många övergångar och byten man hinner med innan man når gymnasiet och det kan bli många fler om man flyttar, personal byts ut eller skolor omorganiseras.

övergångar

Övergången till gymnasiet är det mest komplexa. Eleverna sprids på flera skolor. Antagning till skolorna pågår under lång tid. Man kanske flyttar till en annan ort för att gå på gymnasiet. Trivs man inte i den nya skolan kanske man byter program eller flyttar hem igen. Det kan därför vara lite stökigt på gymnasiet de första veckorna på läsåret.

Hur kan vi då underlätta så att övergången till gymnasiet och övergången från ett program till ett annat blir så bra som möjligt för våra elever? Om det pratade vi idag när #jagmed hade träff i vårt saknätverk som heter just Övergångar. Vi fick också höra Malin Hammargren från projekt Plug In berätta om övergångar.

Malin Hammargren från projekt Plug In
Malin Hammargren från projekt Plug In

Vill du veta mer om övergångar läs då Skolverkets stödmaterial:
Övergångar inom och mellan skolor och skolformer