Årskonferens i Norrköping

Under torsdagen var det dags för projektet att ha årskonferens igen. Denna gång i Norrköping på anrika Arbetets museum.

I pauserna kunde man gå runt och ta del av alla fem läns olika verksamheter och aktiviteter – mycket inspirerande! En grej vi särskilt tar med oss kommer från Uppsala och handlar om ett slags öppet hus – ”Plugg and chill” – kom och plugga, gör läxor eller bara chilla med en fika och prata. Kanske något för Friggagatan inom kort?

Som vanligt fick vi ta del av flertalet intressanta föreläsningar, bland annat berättade våra utvärderare från Linköpings universitet vad de hittills sett och förstått i projektet – så himla bra att få små delrapporter så vi inte gör en massa fel och upptäcker detta i slutet!

Dessutom var Lisa Andersson Tengnér, genuspedagog, på plats för att prata om jämställdhet utifrån vårt bemötande av de ungdomar vi möter. Det handlar ju om demokrati, minst sagt!

Vi lyssnade även till Peter Friberg, leg psykolog från Magelungen.

  • Det finns inte en enda unge som INTE vill, frågan är vilka förutsättningar vi ger dem?
  • Heter det elever med svårigheter eller elever i svårigheter…?
  • De beteenden som får uppmärksamhet får vi se mer av – uppmärksamhetsprincipen!
  • Alla enheter skulle må bra av att sätta sig ner och gemensamt komma överens om hur man bemöter varandra och sina ungdomar.
  • Elevhälsan bör vara en tydlig del av det vardagliga arbetet och inte något som bara kopplas in när det gått för långt.
  • Tvång är ingen bra metod, vem blir ”peppad” och motiverad av hot och skäll?

Läs mer om Magelungen här!

Gå på jobbcirkus!

Arbetets museum har nu en jättefiffig utställning för högstadiet om att söka till gymnasiet, välja rätt yrke. Har ni inte besökt den med era elever – gör det! Här samlas både känslor kring valet, fakta om hur arbetsmarknaden ser ut och roliga tester.

Läs mer om Jobbcirkus här!

 

One thought on “Årskonferens i Norrköping”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *