Katrineholm Pride!

Nu är det dags igen!

Förra årets succé med flera tusen deltagare upprepas när Katrineholm Pride går av stapeln lördag 5 maj med parad, tal och en hejdundrande efterfest. Häng på för allas lika rätt! Ett helt gäng elever och personal från Bildningsförvaltningen i Katrineholm deltar.

Paraden startar kl 15:00. Samling i Stadsparken och tåget går ner till Ungkulturhuset Perrongen. Väl där kan man ta del av musik, föreläsningar, bollhav och andra festligheter! Perrongen är ett levande Pridehouse och det finns mat och dryck att köpa.

Alla kan delta oavsett könstillhörighet eller sexuell läggning. Det spelar ingen roll om du identifierar dig som HBTQ+ eller inte – det här en parad för allas lika rättigheter. Så kom och fira!

I år är det föreningen Katrineholm Pride som arrangerar festivalen.

Temat är #NORMBREAK. Vilka normer bryter du?

Läs mer:

Katrineholm Pride på Facebook

Event Katrineholm

Jämställdhet – varför det?

Varför ska vi sträva efter jämställdhet? Det finns väl ingen större skillnad mellan kvinnor och män idag – eller?

Jo, visst har vi kommit långt med jämställdhet i Sverige men det finns fortfarande mer att jobba med:
– Kvinnor har högre betyg än män – men de har lägre lön
– Kvinnor tar fortfarande största ansvaret för hem och barn
– Männen är de som har störst makt och inflytande i samhället

Det handlar helt enkelt om att alla ska ha samma möjligheter att forma sina egna liv – oavsett kön.

Vi frågade våra deltagare vem som gjorde vad hemma. Är det han, hon eller båda som tar hand om matlagning, inköp och tvätt?

Vem gör vad hemma?

Vi har också pratat om olika yrken och hur man får med sig tankar om yrkesval och vem som gör vad redan hemma vid köksbordet.

Men hur ser det ut i skolan? I Katrineholm har man länge jobbat för att bryta traditionella mönster. Vid öppet hus är det tjejerna som visar byggprogrammet och killarna som hälsar välkomna till vård- och omsorgsprogrammet. Det har resulterat i att nu är det nästan lika många killar som tjejer läser vård vilket gör det till Sveriges mest jämställda vårdprogram. Bra jobbat!

När du ska undervisa dina elever i jämställdhet finns det bra gratis material att ta hem från utbudet.se

På lika villkor finns på utbudet.se

Det finns också filmer om jämställdhet på skl.se. Där kan du också hitta filmen om hur man jobbat med genusmedveten studie- och yrkesvägledning i Katrineholm.

Fram till den 15 maj är det nu omvalsperiod inför gymnasiet. Oavsett vad du väljer ska det kännas helt rätt för just dig!

Jobba i Katrineholm!

I onsdags rullade Katrineholms kommun ut röda mattan till Godsmagasinet. Anledningen var ett VIP arrangemang för studenter från närliggande högskolor.

Röda mattan vid Godsmagasinet

Idag arbetar ca 3.200 personer i Katrineholms kommun. Men staden växer och inom 3 år behöver man anställa ca 1.000 personer. Är du högskolestuderande har du också chansen att få en utbildningstjänst. Då kan du både plugga och jobba samtidigt.

Kodjo stod för underhållningen

För underhållningen stod Kodjo Akolor, känd från P3 och Musikhjälpen. Även delar av Katrineholmsrevyn var på plats med Kjell Gnäll i spetsen. De lärde ut Katrineholmska och pratade om årets händelser i staden.

Kjell Gnäll alias Lena Sirrewius

På Friggagatan har vi vår egen lokala kändis, Mathias Andersson. När han inte åker jorden runt och spelar punk finns han här på Viadidakts ungdomstorg.

Mathias Andersson, ansvarig för feriejobben

Nu jobbar han för fullt med att placera ut alla ferieungdomar födda 2001 som ska få sommarjobb. I år är det nästan 400 ungdomar i Vingåker och Katrineholm som inom kort kommer att erbjudas ett jobb.

Är du en av dem? Har du fått jobb inom förskola eller vården?
Då har du chansen att testa ett toppenbra jobb som efter avslutad utbildning kan leda till fast tjänst här i kommunen.

För du vill väl stanna kvar och jobba här i vår sköna Lustgård?

Stadsparken i Katrineholm

 

Nya handledare i 7tjugo

7tjugo är den arbetsmetod vi använder när vi träffar deltagare. Metoden i personlig utveckling fungerar både i grupp och när man träffar deltagare en och en. Med hjälp av enkla och roliga övningar lär man känna sig själv och hur man kommunicerar med andra. Självförtroende och självkänsla stärks och man får hjälp att sätta tydliga mål inför framtiden.

En dag i veckan har vi varit på KTC, Katrineholms Tekniska College, och utbildat elever i 7jugo. Det har gått så bra att flera på gymnasiet har blivit intresserade av metoden och vill fortsätta arbeta med den.

I mars utbildade därför Swedish Empowerment Center fler handledare i 7tjugo här i Katrineholm.

Nya handledare i 7tjugo från Katrineholm och Eskilstuna.

Redan två veckor efter avslutad utbildning startade man kurs för elever i två klasser på Duveholmsgymnasiet. Fler klasser ska få utbildning i 7tjugo efter sommarlovet.

Toppenbra tycker vi i #jagmed!

Vill du läsa mer om metoden kan du klicka här: Familjen7tjugo.

Slutkonferens Plug In

Härom veckan var vi i Stockholm och tog del av SKL:s slutkonferens av projekt Plug In som kan ses som en föregångare till #jagmed. Väldigt spännande att få höra resultat och framgångar från de över 6 år projektet pågått. Men allra bäst var att få lyssna till deltagarnas egna berättelser! Vilka hjältar!

Här följer några saker vi snappade upp under dagen:

  • Skolan måste ha ett tydligt system för uppföljning. Det brister ofta i kartläggningen av eleven som då hamnar på fel plats.
  • Alldeles för ofta missar man att ge eleven själv möjlighet att beskriva sin situation, vi ger dem ofta färdiga frågor att besvara.
  • Studie- och yrkesvägledare är viktigt! Att vägleda eleven i en riktning kan vara vettigt, annars måste eleven hålla alla dörrar öppna och det orsakar stress.
  • Det är det självständiga lärandet som ställer till psykisk ohälsa, det som händer när skolan är slut och man förväntas jobba själv – antingen har man för höga krav och gör allt eller så saknar man motivation och/eller verktyg, vilket i båda fall kan leda till psykisk ohälsa.
  • Samverkan (läs samarbete eller samhandling) är en framgångsfaktor – samordna insatser så eleven slipper springa till alla aktörer själv.
  • Det måste finnas tid till att skapa kontakter och relationer, flexibilitet och samverkan i multikompetenta team.

Men… det viktigaste av allt – ATT ELEVENS RÖST HÖRS!

Läs mer om Plugin här!

Under hela dagen tecknades hela föresläsningen ner av en illustratör – superfint!