Slutkonferens Plug In

Härom veckan var vi i Stockholm och tog del av SKL:s slutkonferens av projekt Plug In som kan ses som en föregångare till #jagmed. Väldigt spännande att få höra resultat och framgångar från de över 6 år projektet pågått. Men allra bäst var att få lyssna till deltagarnas egna berättelser! Vilka hjältar!

Här följer några saker vi snappade upp under dagen:

  • Skolan måste ha ett tydligt system för uppföljning. Det brister ofta i kartläggningen av eleven som då hamnar på fel plats.
  • Alldeles för ofta missar man att ge eleven själv möjlighet att beskriva sin situation, vi ger dem ofta färdiga frågor att besvara.
  • Studie- och yrkesvägledare är viktigt! Att vägleda eleven i en riktning kan vara vettigt, annars måste eleven hålla alla dörrar öppna och det orsakar stress.
  • Det är det självständiga lärandet som ställer till psykisk ohälsa, det som händer när skolan är slut och man förväntas jobba själv – antingen har man för höga krav och gör allt eller så saknar man motivation och/eller verktyg, vilket i båda fall kan leda till psykisk ohälsa.
  • Samverkan (läs samarbete eller samhandling) är en framgångsfaktor – samordna insatser så eleven slipper springa till alla aktörer själv.
  • Det måste finnas tid till att skapa kontakter och relationer, flexibilitet och samverkan i multikompetenta team.

Men… det viktigaste av allt – ATT ELEVENS RÖST HÖRS!

Läs mer om Plugin här!

Under hela dagen tecknades hela föresläsningen ner av en illustratör – superfint!

 

 

One thought on “Slutkonferens Plug In”

  1. Bra uppsnappat! Självklara saker som alla skolor bör förhålla sig till. Varför funkar det inte överallt?????

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *